A small, & upmarket restaurant in a homey atmosphere where you'll get personal attention, a lengthy wine list and some interesting local specialities. Try the mountain lamb stew or chicken in wine and walnut sauce, made with the freshest produce available.
After having spent a week in Georgia and Armenia, we stumbled upon Dolmama's and it was fantastic. While we ate very well pretty much everywhere -- from hotel restaurants to roadside shacks -- this was probably the best meal of the trip. Among other things, our waitress spoke perfect English (as well as 4 other languages) and made great recommendations...
Dolmama is a spot to go when you're already starting to feel a bit tired of the typical Armenian fare that mostly consists of all sorts of grilled food. Undeniably, this is the best Yerevan restaurant offering modern Armenian cuisine. Its owner is an art collector, an American Armenian, who has returned to Yerevan. Probably you will meet him there, chatting with guests.
I don't usually spend my drams on food in Yerevan, but I have had my eye for quite a bit of time on the restaurant located on Pushkin Street, Dolmama. With the family in town I took full advantage to shop the idea of enjoying a quality meal there.
Good food is important part of Armenian life. In every household the tradition of entertaining guests graciously is an integral part of hospitality. At Dolmama the Armenian traditional food is prepared with freshest seasonal produce. The foods are extremely delicious, innovative and elegantly presented.
Դոլմա՝ մեր մենյուի հիմնական ճաշատեսակը և մեր անվան մասը: Իրենից ներկայացնում է խաղողի տերևներով փաթաթած տավարի, գառան կամ այլ աղացած միս, որին ավելացվում է բրինձ և ըստ ցանկության համեմունքներ: Այն կարող է պատրաստվել թե՛ բուսական յուղով, թե՛ կարագով, և մատուցվել ինչպես սառը այնպես էլ տաք վիճակում: Մենք որոշ փոփոխություններ կատարեցինք դոլմայի...
Խաշլամա՝ հայերի կողմից սիրված մեկ այլ ճաշատեսակ, որը բառացի նշանակում է շոգեխաշած միս: Դա միս է` եփած ջրի մեջ: «Դոլմամայում» մենք փոխարինեցինք ջուրը քաղցր վերմուտ գինու և թարմ սերուցքի խառնուրդով: Դարձրեցինք այն ավելի կծու և «վուալյա»՝ ահա «Դոլմամայի» ոճով շոգեխաշած գառան միս: Ներող եղեք, որ ամբողջությամբ չեմ ներկայացնում մեր ճաշատեսակների...
Հին բաղադրատոմսով մեզ է հասել մի քաղցր ճաշատեսակ՝ Զատկի փլավը: Բրինձին ավելացվում է քաղցր չամիչ, չորացրած մրգեր և ընկույզ: Այս բաղադրատոմսը մեզ իրավունք տվեց խառնել թարմ դեղձը կանաչ ոլոռի հետ, կամ պատրաստել խորովածը թթի օշարակի հետ: Մեր մենյուն կազմելը դարձավ մի ստեղծագործական պրոցես: Ծնվելով մտքիցս՝ այն անցավ փորձերի...